Kvalitatív Kutatások

A csoport jelenleg két kutatási program és kutatócsoport együttese, melyeket a kvalitatív szociológiai módszerek alkalmazása köt össze.

I.) A 20. század hangja

A csoport kiemelt projektje 2009-tól "A 20. század hangja" Archívum és Kutatóműhely megalapozását szolgáló pilot kutatás. E kutatás célja a magyar szociológia „hangzó” örökségének megszólaltatása és felhasználása a legfrissebb módszertani eszközök segítségével, azaz egyfelől az interjús nyersanyagok felkutatása, rendezése hozzáférhetővé és kutathatóvá tétele, másfelől e forrásanyag szociológiai és ismeretelméleti feldolgozása.

Arra kérjük, hogy amennyiben Ön rendelkezik interjúkkal, illetve a hozzájuk kapcsolódó interjútervekkel, kutatási vázlatokkal, az adatokat feldolgozó tanulmányokkal, filmekkel, stb., vagy tudomása van korábbi kutatások dokumentumairól, töltse ki online kérdőívünket!

E-kérdőív: http://e-kerdoiv.appspot.com/

A kutatásról bővebben a Kutatások menüpont alatt tájékozódhat (archívum, Hangos kiállítás, virtuális múzeum, stb.)

II.) Kint és bent

Másik kutatásunk a *Kint és bent* címet viseli. Ebben a terepkutatásokra épülő projektben arra keressük a választ, hogyan formálják át egyes falusi közösségek boldogulási lehetőségeit a megváltozott „határhelyzetek”. Kutatásunk három metszetben értelmezi e helyzeteket: az országhatár menti településközösség és környezete, a társadalmi csoportok, valamint az etnikumok között húzódó határok szerint.

A kutatásról bővebben a Kutatások menüpont alatt tájékozódhat