Közlemény

A napokban olyan cikkek jelentek meg, melyek valótlan állításaikkal alkalmasak a közvélemény megtévesztésére, és egyben kollégáink és intézetünk jó hírnevét is sértik, rossz színben feltüntetve többek között az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetében folyó tudományos kutatásokat, publikációkat és azok szerzőit. Az intézetben folyó kutatómunka a hazai és a nemzetközi tudományos közegben elismert, eredményeink jelentős része szabadon hozzáférhető. Bárki meggyőződhet róla, hogy intézetünk kutatásai a magyar társadalom égető problémáinak széles spektrumával foglalkoznak. 

Az MTA TK Szociológiai Intézet csatlakozik a Társadalomtudományi Kutatóközpont közleményéhez (https://tk.mta.hu/tisztelt-olvaso), valamint szakmai szolidaritást vállal és kiáll a megjelent cikkekben említett kollégáink: a Kutatóközpont, illetve azon belül intézetünk munkatársai mellett.

Továbbá teljes mértékben azonosulunk az MTA Elnökségének 2018. június 15-én közzétett álláspontjával (http://mta.hu/mta_hirei/az-akademia-ragaszkodik-a-fuggetlensegehez-es-a-kutatas-szabadsagahoz-108811), és támogatunk minden erőfeszítést, amely az akadémiai kutatások témaválasztásának és publikálásának szabadságát, az MTA kutatói intézethálózatának fenntartását szolgálja.

Köszönjük a tudományos élet szereplői részéről született támogató nyilatkozatokat.