Gyakornoki felhívás

Gyakornoki felhívás a Társadalomtudományi Kutatóközpontban

Gyakornokot keresünk adatgyűjtési (főként desk-research) és kutatási asszisztensi feladatok ellátására, a „(De-)Democratization and the trajectories of civil society” című, 2019 október 1-jén indult kutatási projekthez. A gyakornok feladatait elsősorban az adatgyűjtés, az adatok beszerzése, adatbázis építése jelentik.

A gyakornoki pozíció október 21-én kezdődik és legalább december 1-jéig tart, de megegyezés szerint meghosszabbítható. Elsősorban olyan, társadalomtudományi képzésben résztvevő hallgatók jelentkezését várjuk, akik

  • érdeklődnek a civil társadalom folyamatai, a civil társadalom és állam viszonya iránt,
  • képesek megadott utasítások alapján az önálló, precíz munkavégzésre,
  • rendelkeznek alapvető szövegszerkesztési (pl. Ms Word) és táblázatkezelői (Excel, Google táblázatok) készségekkel és ismeretekkel, 
  • képesek feldolgozni angol nyelvű társadalomtudományi szakirodalmat
  • képesek egyszerűbb adatbázisokat értelmezni, kezelni, bővíteni.

 

A gyakornoki munka a képzésben szakmai gyakorlatként is elszámolható. Emellett a gyakornok egy kisebb összegű (bruttó 50.000 Ft-os) jutatásban részesül.

A jelentkezéseket önéletrajzzal és a gero.marton@tk.mta.hu címre várjuk. Kérjük, hogy a jelentkezők mellékeljenek szakmai önéletrajzot és rövid (maximum 500 szavas) motivációs levelet is.

A jelentkezés határideje: 2019. október 16.

A legjobb jelentkezőket személyes interjúra hívjuk be; gyakornokunkat az interjúk után választjuk majd ki. Az eredményről minden résztvevő értesítést kap.

A projekt rövid leírása

Demokratizálódás, a demokrácia hanyatlása és a civil társadalom pályái

Az elmúlt években mind a társadalomtudományi, mind a közéleti vitákban megnövekedett a civil társadalom iránti érdeklődés. A megnövekedett érdeklődés jól jelzi, hogy a civil társadalommal kapcsolatos diskurzusok összekapcsolódnak a demokrácia helyzetével: Autoriter környezetben, vagy az autoriter tendenciák felerősödése estén a civil társadalom a demokrácia megmentőjeként, esetleg valamilyen csodaszerként, de legalábbis a demokratizálódás fontos szereplőjeként jelenik meg. Ugyanakkor a civil társadalom szereplői és szervezetei sok esetben hozzájárulnak populista és nem demokratikus értékek elterjedéséhez, vagy akár autoriter kormányok legitimációjának megteremtéséhez. Azaz, a civil társadalom szervezetei és mozgalmai nem csupán a demokrácia erősödésének, hanem a demokrácia hanyatlásának folyamatiban is jelentős szerepet játszhatnak.

Bár ezek a problémák a civil társadalom irodalmában jelen vannak, hiányzik egy olyan, empirikusan is tesztelt elméleti megközelítés, amely képes lenne feltárni, megmagyarázni, hogy a civil társadalom szereplői mely körülmények között erősítik és melyek fennállása esetén gyengítik a demokratizálódás folyamatait.

Éppen ezért, azt vizsgáljuk meg, hogy melyek azok a feltételek, amelyek között a civil társadalom a demokratizálódás és melyek azok, amelyek között az ezzel ellentétes folyamatokhoz járul hozzá. Az inkubátor projektben elsősorban annak az elméleti keretnek a kidolgozására fókuszálunk, amely egy későbbi összehasonlító kutatás alapja lehet.